1.
Membuka lebih banyak peluang pekerjaan kepada penduduk setempat - penduduk
dapat membuka gerai jualan di tempat pelancongan - menjual kraf tangan, makanan
dan minuman
2. Meningkatkan kemahiran
penguasaan bahasa asing dalam kalangan masyarakat tempatan
- boleh berkomunikasi dengan
pelancong asing
3.
Memperkenalkan / mempromosikan tempat pelancongan yang menarik kepada para
pelancong - banyak pilihan
4.
Meningkatkan ekonomi negara hasil daripada kemasukan pelancong - bidang
perhotelan, pengangkutan, dan industri kecil dan sederhana
5.
Memperkenalkan budaya masyarakat yang pelbagai kaum di Malaysia kepada para
pelancong - budaya masyarakat Melayu, Cina, India, Kadazan dan kaum bumiputera
yang berbeza
6. Memperkenalkan makanan
tradisi rakyat Malaysia - makanan yang berbeza daripada masyarakat Pantai Timur
dan Pantai Barat Semenanjung, Sabah dan Sarawak
0 Komen:
Catat Ulasan